A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben.
A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún. koenzim-A-nak, így részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez, a szteroidhormonok (gyulladáscsökkentés és stresszkezelésért szükséges) termelődéséhez. Nélkülözhetetlen a koleszterin, és a vérfestékek szintéziséhez, valamint elengedhetetlen a vörös vérsejtek termelődéséhez. Fontos szerepet tölt be a sebgyógyulásban! Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol sok kukoricát fogyasztanak, pl.: Észak-Amerikában, Olasz országban és Erdélyben is, gyakrabban fordulhat elő B5 vitamin hiány. A kukoricában ugyanis található egy olyan anyag, amely gátolja a B5-vitamin felszívódását. Magyarországon leginkább az alkoholistákon észlelhető hiánya.
Hiánytünetei a következők:
B5 vitamin hiányában jellemően bőrgyulladás, hasmenés, elbutulás.
Megtalálható:
Sokféle élelmiszerben megtalálható, valamint egy részét a bélbaktériumok is előállítják Forrása a hús, máj, élesztő, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek, szója, gomba, brokkoli, mángold, és a tojás.
Ajánlott napi adag:
14-18 mg.
Mennyi B3-vitaminra van szükségünk?
6-10 mg. (Ezt a mennyiséget tartalmazza pl. egy pohár tej.) Szükségletünk növekedését okozhatja egyes gyógyszerek szedése, mivel a B5 vitamin fontos szerepet tölt be a gyógyszerek lebontásában. Megnő a szervezet pantoténsav szükséglete rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás esetén is, de az erőltetett, túl intenzív sport is növeli vitamin igényünket.