HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

B5-vitamin (Pantoténsav)

2010.10.26. 11:16 Lokki5

A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére. A görög eredetű szó jelentése: „mindenütt fellelhető”, ami arra utal, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben.
A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcseréhez elengedhetetlen ún. koenzim-A-nak, így részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez, a szteroidhormonok (gyulladáscsökkentés és stresszkezelésért szükséges) termelődéséhez. Nélkülözhetetlen a koleszterin, és a vérfestékek szintéziséhez, valamint elengedhetetlen a vörös vérsejtek termelődéséhez. Fontos szerepet tölt be a sebgyógyulásban! Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol sok kukoricát fogyasztanak, pl.: Észak-Amerikában, Olasz országban és Erdélyben is, gyakrabban fordulhat elő B5 vitamin hiány. A kukoricában ugyanis található egy olyan anyag, amely gátolja a B5-vitamin felszívódását. Magyarországon leginkább az alkoholistákon észlelhető hiánya.

Hiánytünetei a következők:
B5 vitamin hiányában jellemően bőrgyulladás, hasmenés, elbutulás.

Megtalálható:
Sokféle élelmiszerben megtalálható, valamint egy részét a bélbaktériumok is előállítják Forrása a hús, máj, élesztő, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek, szója, gomba, brokkoli, mángold, és a tojás.

Ajánlott napi adag:
14-18 mg.


Mennyi B3-vitaminra van szükségünk?
6-10 mg. (Ezt a mennyiséget tartalmazza pl. egy pohár tej.) Szükségletünk növekedését okozhatja egyes gyógyszerek szedése, mivel a B5 vitamin fontos szerepet tölt be a gyógyszerek lebontásában. Megnő a szervezet pantoténsav szükséglete rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás esetén is, de az erőltetett, túl intenzív sport is növeli vitamin igényünket.

1 komment

Címkék: vér vitamin gabona vese b5 vitamin

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr662399926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cukorbeteg · http://www.macosz.hu/ 2010.11.01. 20:08:45

Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :)
süti beállítások módosítása