HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

A csokoládé

2010.03.03. 10:47 Lokki5

Igen, tudom, a csokoládé nem gyümölcs. Nem is kifejezetten arról híres, hogy teli van mindenféle vitaminnal (legalábbis ha csokiról beszélünk, nem a vitaminok jutnak eszünkbe). Ennek ellenére szerintem nem árt ha ide kerül róla egy cikk, amely új megvilágításban tárja elénk a csokoládé erejét.

A táplálkozástudományi kutatások a borról, valamint a csokoládéról is bizonyították, hogy kismértékû fogyasztásuk elõnyös a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében. A vörösborban lévõ antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. Tudta-e, hogy bizonyos csokoládéknak nagyobb az  antioxidánshatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek? A csokoládé, mint õsi kultikus táplálék, napjainkra a táplálkozástudományi szakemberek és a kardiológusok egyik legizgalmasabb kutatási területévé vált. Ha az immunrendszer mûködése zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek mûködését, és elõsegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ezt a negatív folyamatot viszont megakadályozhatjuk az antioxidánsokkal.

A növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) jelenlévõ antioxidánsok az utóbbi évtizedekben egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel kiderült, hogy az egészség megóvásában nélkülözhetetlenek. Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában. Az antioxidánsok egy csoportját képezik a flavonoidok; Szent-Györgyi Albert 1936-ban mutatta ki, hogy a flavonoidok csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztõképességét.

A kakaó, és a belõle készült csokoládé többféle flavonoidot tartalmaz, az egyik fajtájának (katechin) nagy elõnye, hogy kitûnõen szívódik fel. Elsõsorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri betegségek kivédésében tulajdonítanak neki nagy szerepet. Igaz, hogy a csokoládé esetében a feldolgozás során csökken a flavonoidok mennyisége, de a kíméletes technológiával elõállított termékekben ezek nagy része megõrizhetõ.

Mivel az antioxidáns flavonoidok a kakaóban találhatók, egyértelmû, hogy a gazdagabb kakaótartalmú, minõségi étcsokoládéban magasabb ezen vegyületek mennyisége. A tejcsokoládé is tartalmaz ilyen anyagokat, de csak kisebb mennyiségben, s egyes vizsgálatok szerint a tej csökkenti a felszívódásukat. Ebbõl a szempontból tehát a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása mindenképp elõnyösebb, mintha tej- vagy fehércsokoládét eszünk. A csoki antioxidáns vegyületeirõl az is bebizonyosodott, hogy megnyújtják a véralvadás idejét, ezáltal csökkentik a vérrögök képzõdését, elõsegítik az erek ellazulását, így fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében.

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé csoki antioxidáns flavonoid

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr771805294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása