HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

B2-vitamin (Riboflavin)

2010.11.04. 14:48 Lokki5

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin.
1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, amelyet a színe után flavinnak neveztek el. Az évek során többször is izolálták a vitamint, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény. 1935-ben Kuhn előállította laboratóriumában és meghatározta szerkezetét. A Riboflavin elnevezést Karrertől - egy svájci Nobel-díjas biokémikustól - kapta, amely egyrészt a színére, másrészt a kémiai szerkezetét alkotó öt szénatomos molekulára utal.
A B2-vitamin (Riboflavin) gondoskodik az egészséges bőrről és az erős körmökről, szükséges a látóképesség megőrzéséhez, a nyálkahártyák épségének megőrzéséhez, és fényessé varázsolja az ajkakat.

Hiánytünetei a következõk:
A B2 vagy más néven G-vitamin hiányában a fehérjeszintézis zavart szenved, és a Pellagra nevű betegség alakul ki. A vérszegénység, idegdegeneráció, szaruhártya-elhomályosodás is a hiánytünetek közé tartozik. Különösen jellemző a szájnyálkahártya és a nyelv gyulladásos megbetegedése, a szájzug, az orr és a szem bőrének a gyulladása. Hiánya okozhat gyomor- és bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben. Átlagos vegyes táplálkozás mellett hiánytünetek nem fordulnak elő.

Megtalálható:
Nagy mennyiségben fordul elő a tej és tejtermékek, tojásban. Gabonafélékben, olajos magvak, hüvelyesekben és az élesztőben. Húsban, vesében és a májban.

Ajánlott napi adag:
1,4-1,9 mg melyet fél liter tej és két szelet, sajttal megrakott, teljes kiőrlésű kenyér tartalmaz, vagy egy zöldségtál tojással, illetve egy evőkanál sörélesztő.
Terhes vagy szoptató nőknek, fogamzásgátlót szedőknek több vitaminra van szüksége. A hosszabb ideig diétázóknak, fekélybetegségben szenvedőknek érdemes odafigyelniük a pótlására.

És fontos tudni:
A B2-vitamin fényérzékeny, az átlátszó üvegben tárolt tej három óra alatt elveszíti B2-vitamin-tartalmának 75%-át, a főzés közben pedig teljesen elbomlik.

Szólj hozzá!

Címkék: tej tojás vitamin máj sajt gabona vese b2 vitamin riboflavin sörélesztő

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr232423213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása