HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

Sütőtök és a magja

2010.03.02. 14:33 Lokki5

Õshazája Dél-, és Közép-Amerika. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. tök, mint élelmezési és takarmánynövény a XVI. században került Észak- és Dél-Amerikából Európába, így Magyarországra. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban.

A népi gyógyászatban kivívta magának a helyet a tökmag. Ez valamikor finom csemegének számított. A legjobb a marhatõkbõl kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztották az emberek, elejét véve számos betegségnek. Felismerték a sütõtök és a tökmag jelentõségét. Számos betegség - fõleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek esetén ajánlották a sütõtököt, de elsõsorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregûzõnek tartották. Valószínûleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetõen.

A tökmagolaj a népi gyógyászatban és a szabadforgalmú gyógyszerek listáján is világszerte elterjedt, jó terápiás hatása miatt használják.

A sütõtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. Gyógyászati célra elsõsorban a héjnélküli magvakból származó tökmagolaj alkalmas. Élettani és orvosi szempontból a legértékesebb a hidegsajtolással nyert olaj. A hõkezeléssel szemben a hidegsajtolás során nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, így megõrzik a tökmagolaj gazdag és értékes hatóanyagtartalmát.

 A hidegen sajtolt tökmagolajban a következõ hatóanyagok találhatók:
• Delta-7 fitoszterol és szelén, amelyek enyhítik a prosztata jóindulatú megnagyobbodását
kísérõ tüneteket, például vizeletürítést kísérõ fájdalmat, az éjszakai vizelések gyakoriságát, a visszamaradó vizelet mennyiségét…
• Telítetlen zsírsavak, amelyek csökkentik az emelkedett koleszterin szintet, lassítják a szervezet érelmeszesedési folyamatait, illetve elõnyösen befolyásolják az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
• E- vitamin, amely a gyulladásos mechanizmusok gátlása révén fontos szerepet játszik a terhesség korai szakaszában jelentkezõ spontán vetélések kivédésében.
• F-vitamin komplex, amely alapvetõ szerepet tölt be a magzati idegrendszer kifejlõdésében.
• Antioxidánsok (E-vitamin, A-vitamin, szelén), amelyek lassítják a szer-vezet öregedési
folyamatait.
• Koenzim-Q10, amely jelentõs immunstimuláló és antioxidáns hatással rendelkezik.

A fentiek alapján a kíméletes sajtolással nyert, étékes hatóanyagokat tartalmazó tökmagolajat a gyógyászat következõ területein alkalmazzák klinikailag igazoltan sikeresen:

• A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek csökkentésére, illetve megelõzésére
• Koleszterin szint csökkentésére, szívinfarktus kialakulásának megelõzésére
• Agyi keringés normális állapotának fenntartására

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs sütőtök tök tökmag

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr421802824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása