HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

A cseresznye

2010.03.03. 10:59 Lokki5

Õshazája, génközpontja Kis-Ázsia és a Kaukázus vidéke, innen kerültek már nemesített fajtái a Római Birodalom különbözõ tartományaiba a császárság korában. Hazánk erdeiben a vadcseresznye õshonos, mindenfelé elõordul, helyneveket azonban alig és igen késõn képeztek belõle. Termõhelyükrõl elnevezett tájfajtáink közül az elsõ a híres szigetvári dió nagyságú cseresznye, melyrõl azt írják a 17. század végén, hogy hozzá hasonló másutt Magyarországon és a Török Birodalomban nem található. Ugyancsak a 16. században híres volt az ölyvedi fekete cseresznye, ebbõl kért Miksa császár oltógallyat Verancsics Antaltól 1573-ban. A 19. században híres cseresznyeként említik a baltavárit, a baltavári ökörszemet és az alföldi piacon a baranyait. Számos táji változata alakulhatott ki, de úgy tûnik, sohasem tartották fontos gyümölcsnek. Jelentõsége koraiságában volt. Az elsõ friss gyümölcs, elsõsorban a gyermekek számára csemege, de a 16. században a magyar fõurak is versengtek abban, ki tud korábbi cseresznyét a bécsi udvarba küldeni. A legkorábbi említés május másodikán küldött cseresznyérõl szól, de ez a régi Julián-naptár szerinti május másodika lehetett.

Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb. Továbbá A, B, és C vitamin. A cseresznye életét befőtt készítéssel hosszabbíthatjuk még meg, de ez az eredeti tápértéknek csupán az árnyéka. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos! Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, anthocianidineket, proanthocianidineket és C vitamint.

A cseresznye vízhajtó hatású, így vese- vagy húgyúti problémáknál sokat segíthet. Rostjaik erősítik a bélmozgásokat, székrekedés esetén ez nagyon hasznos. Görcsoldóként és fejfájás-csillapítóként is számon tartják.

Szívvédő hatású! Alkalmas lehet a terhességi hányás kezelésére. Erősíti a májat, az izmokat és az ízületeket.

Kitűnő vértisztító. Ez különösen a téli egyhangú étkezésben juthat kifejezésre, ha néha hozzájutunk a mélyhűtött gyümölcshöz, amikor a test le van robbanva. A tavaszi gyümölcsidény aztán gyorsan ellenállóvá teszi a szervezetet.

A reumatikus megbetegedés a végtagok csatlakozásainak kikopásával, kihasználtságával van összefüggésben. A csuklók, forgók érzékenyebbek a támadásokra. A beteg részek belázasodnak, a mozgásra fájdalom jelentkezhet. Ha megváltoztatjuk táplálkozási szokásainkat, megtisztítjuk a vért, enyhíthetünk a fájdalmunkon.

A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok, daganatos betegségek esetén igen hasznos lehet, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea. Természetes gyógyító hatású ami megmutatkozik a rákellenes hatásában, támogatva a szervezetet a szabadgyökök elleni szüntelen harcban.

1 komment

Címkék: cseresznye gyümölcs flavonoid

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr391805327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása