HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

B6-vitamin (piridoxin)

2010.11.24. 15:06 Lokki5

A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak nevezett el. 1939-ben Harris és Folkers vázolta fel a kémiai szerkezetet és állította elő szintetikusan a vitamint, amely György Péter javaslatára a piridoxin nevet kapta. A későbbiekben kiderült, hogy a B6-vitamin kémiailag nem egy, hanem három egymásba könnyen átalakuló molekula, amelyeket csak a vázukhoz kapcsolódó oldalláncok egyike különböztet meg egymástól. A B6-vitamin leginkább fehérjéhez kötötten fordul elő a táplálékainkban. Míg piridoxin (piridoxol) formában a növényi eredetű élelmiszerekben, addig piridoxál és piridoxamin formában az állati eredetű élelmiszerekben található meg.

A B6-vitaminnak jelentős szerepe van azoknak az enzimeknek a működésében, amelyek az aminosavak átalakításában, valamint az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében vesznek részt. Ezen kívül szükséges a vérképzéshez, nélkülözhetetlen az idegrendszerünk és az immunrendszerünk kifogástalan működéséhez és a bőrünk szépségének, épségének megőrzéséhez.

Hiánytünetei a következõk:
B6-vitamin hiányában a bőrön- és nyálkahártyán elváltozások, vérszegénység, ideggyulladás jelentkezhetnek. Általánosan gyengeség, levertség.

Megtalálható:
Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek (lencse, szárazbab, borsó), élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, csonthéjas gyümölcsök (dió, mogyoró, mák, napraforgómag), zöldségfélék (uborka, kukorica és a brokkoli) és a banán.

Ajánlott napi adag:
2-2,5 mg
(A szervezet B6-vitamin-szükséglete arányos a fehérjebevitellel, fehérjedús táplálkozás esetén nő a szükséglet.) milligramm. A B6 vitamin stabil, de a savak (például ecet), a sütőpor és a hő együttes hatása mégis elindíthatja lebontását. (Egy liter sörben 0,4 mg található.)

ÉS FONTOS TUDNI!
• A fogyókúrák súlyos B6-vitamin hiányt idézhetnek elő! Fogyókúrázás során fordítsunk különös figyelmet a vitaminok és ásványok megfelelő bevitelére. A B6-vitamin segít az energia-felszabadításban. Hiánya idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere zavart okoz.
• Bár vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet.
• A terhesség, a fogamzásgátló tabletták szedése és alkoholizmus esetén a piridoxin-szükséglet megnő
• Véd a szívinfarktus ellen!

Szólj hozzá!

Címkék: bőr vér tej vitamin máj b6 vitamin piridoxin pellagra

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr32470433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása