HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

Miért szükségesek az ásványi anyagok?

2010.09.28. 14:53 Lokki5

Az ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya a szervezetben, elengedhetetlen annak
kiegyensúlyozott működéséhez. Ezeket az anyagokat kizárólag külső forrásból tudjuk bevinni étkezés útján vagy táplálék-kiegészítő formájában.

Ahhoz, hogy az emberi szervezet megfelelően működjön vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre van szüksége. Arról nagyon sokat hallhatunk, hogy a vitaminok miért szükségesek, de azt kevesen tudják, hogy az ásványi anyagok ugyanolyan fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, hiszen ezek nélkül nem tudnánk feldolgozni a szervezetünkbe bevitt tápanyagokat (szénhidrát, fehérje, zsír) és a vitaminok jótékony hatása is az ásványi anyagok segítségével érvényesül.

 

Ásványi anyagokat nem képes előállítani a szervezetünk, míg néhány vitamint igen. Ezért az ásványi anyagokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén, vagy étrend-kiegészítők fogyasztásával. Az ásványi anyagok a szervetlen környezetben a kőzetekben vagy ércekben előforduló vegyületek, melyek a talajba kerülve szívódnak fel a növényekbe, amiket megeszünk. Tehát a növények közvetítésével kerülnek a táplálkozási folyamatba. A testünkben lévő ásványi anyagokat, annak alapján, hogy azok milyen mértékben vannak jelen a szervezetünkben makro-és mikroelemeknek nevezzük. A testünk tömegének 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagokat makroelemeknek, az ennél kisebb mennyiségben előforduló anyagokat mikroelemeknek nevezzük. Az előbbiből átlagosan 100mg-ra van szükségünk naponta. Ilyenek pl.: a nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfor. Az utóbbiból vagyis a nyomelemekből - vas, cink, mangán, szelén - csak átlag napi 15mg szükséges.

Egy egészséges felnőtt ember testtömegének körülbelül 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található. Amilyen kis arányban vannak jelen, olyan nagy a jelentőségük, hiszen rendkívül fontos életfolyamatokat szabályoznak, így például: növekedés, megfelelő immunműködés, sav-bázis egyensúly, vagy energiatermelés. Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében.
Mennyiségük akár kevesebb, akár több a szükségesnél, egyaránt különféle betegségek előidézője lehet. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az optimális tápanyag ellátottsághoz, a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez, az egészség fenntartásához, valamint egyes betegségek megelőzéséhez. Ha a szervezet számára fontos ásványi anyagok közül akár csak egy is hiányzik, akkor a többi sem tudja megfelelően betöl¬teni feladatát. A szükséges mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr822329674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása