HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

B1-vitamin (Tiamin)

2010.10.08. 12:43 Lokki5

Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin.
1912-ben Funk hántolatlan rizsből izolálta először az antiberiberi faktort és nevezte el “vitamin”-nak, azaz az élethez nélkülözhetetlen aminnak. 1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte Tiaminnak.

Biológiai szerepét tekintve a szénhidrát anyagcsere folyamataiban játszik szerepet, mint koenzim. Éppen ezért, az ember B1-vitaminszükségletét az étrend minőségi összetétele jelentősen befolyásolja. Emiatt az átlagosnál nagyobb cukorfogyasztású országokban élő emberek B2 vitamin szükséglete is nagyobb. Megfigyelték, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, jelentősen megnövekszik a Tiamin szükségletük, mivel az alkohol feldolgozásához szintén B1-vitaminra van szükség!

Szükséges még a növekedéshez, és az idegrendszer energiaellátásához, az idegek megfelelő működéséhet. Szívműködés egyenletességéhez, meggyorsítja a mozgásszervi betegségek elmúlását, és javítja a kedélyállapotot.

Hiánytünetei a következõk: A B1-vitamin (Tiamin) hiánybetegségéről - a Beriberiről - (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű kór) már a VII. században születtek leírások, de kezelésében az első sikereket csak az 1800-as évek végén érték el. Ez a betegség manapság a fejlett országokban ritka, de sajnálatos módon a fejlődő országokban még számos gyermeket érint. B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, ez étvágytalanság, hányinger formájában jelentkezhet. Majd szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések (fáradtság, memóriaromlás, alvászavar, nyugtalanság), depresszív hangulat, félelemérzés lehet a tünet.

Megtalálható:
Nagy mennyiségben fordul elő a gabonafélék héjában, emiatt a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a belőlük készült péksüteményekben. Tartalmazza az élesztő, a hüvelyesek zöldségek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj, hántolatlan rizs és a tej is jó forrás.

Hivatalosan ajánlott napi adag:
1,2-1,6 mg, de 1-2 órai intenzív szellemi munka során akár 100 mg is felhasználódhat belőle, s ennek pótlását nemigen támogatja a hivatalosan ajánlott napi 1,5 mg-os mennyiség.
És fontos tudni:
Magyarországi felmérések szerint főképp idősebb korban a bevitel alatta van a szükségletnek és 10 % felettire becsülik a B1-vitaminhiányban szenvedők számát.

Szólj hozzá!

Címkék: gabona anyagcsere b1 vitamin tiamin beriberi

online póker

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr182356051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása