HTML

Gyümölcsök, vitaminok

Gyümölcsök, ásványi anyagok, étrendkiegészítők egészségnövelő hatásai, egészséges receptek.

Friss topikok

  • Kara kán: Éljen a cseresznye! (2015.06.14. 12:13) A cseresznye
  • Cukorbeteg: Nagyon régóta kerestem, egy pontos leírást. Köszönöm :) (2010.11.01. 20:08) B5-vitamin (Pantoténsav)

Linkblog

Nem csak édes, fogyaszt is !

2010.09.27. 10:58 Lokki5

Édesgyökér

Az édesgyökérből származó flavonoidoknak testzsírtömeget csökkentő hatása van, ezért akik fogyasztják, megszabadulhatnak a túlsúlytól…

A ma embere aligha fedezi fel az ánizs ízű, barnás, vagy csaknem fekete édességekben, illetve az bizonyos italokban, egyik „örökzöld” gyógynövényünk, a valódi édesgyökér – tudományos nevén Glycyrrhiza glabra ízét, ami pedig rendkívül jellegzetes. Anyáink, nagyanyáink generációjából a vidéken élők még rendszeresen rágcsálták hámozottan vagy hámozatlanul a friss vagy már száraz gyökeret tipikus édes íze kedvéért. Falusi piacokon értéket képviselt a jó minőségű édesgyökér és minden apró bolt tartott olcsó „bocskorszíjat”. Ma már a legtöbb árus valószínűleg meglepődne, ha édesgyökeret kérnénk tőle, és a zsinegszerű, sötétbarna, fénylő, jellegzetes illatú bocskorszíj sem tartozik a gyermekek elsőszámú kedvencei közé. Már csak bizonyos alkalmi vásárokon találkozhatunk hasonlókkal. Az pedig minden bizonnyal teljesen a múlté, hogy a kertben bogarászva örömmel felfedezzük az elvadult növényt, és elszánt kísérletet tegyünk a tarackhoz hasonló kinézetű, édes ízű gyökér kiásására.

Zsírégető hatás


Az igazi édesgyökeret több mint 4.000 éve ismeri az emberiség, és már az ókori Egyiptomban is fogyasztották. Érdekessége, hogy mindmáig a hagyományos és alternatív gyógyászatban, a keleti és a nyugati országokban egyaránt kiemelt szerepe van. Bár az édesgyökér alkalmazási módja az idők során számos tekintetben átalakult, ez nem jelenti azt, hogy használatának gyakorisága csökkenő tendenciát mutatna. Ellenkezőleg! Hollandiában és a skandináv országokban például kiemelt népszerűségnek örvend, cukorkák, sör, sőt tömény szeszesitalok elkészítéséhez is használják. Az utóbbi időben a kutatók érdeklődésének is középpontjába került ez az ősi növény és vélhetően többen foglalkoznak vele, mint korábban. Számos régóta ismert kedvező hatása mellett nemrégiben kezdték el komolyabban tanulmányozni a növény zsírégető hatását, melyet tudományos kísérletek igazolnak. A kutatók, az eredmények alapján megfogalmazták,
hogy a Glycyrrhiza glabra hidrofób frakciójának elhízás-ellenes hatása van. Ezen elmélet alapján a növény flavonoidjainak koncentrációjával fejlesztették ki az édesgyökér flavonoid olajat (LFO), amelynek jótékony hatásai vannak a túlsúlyos egyedekre.

Közkedvelt az ajurvédikus gyógyászatban

Az ősi keleti gyógyászat rengeteg bölcsességgel rendelkezik. Nem véletlenül használják nagy előszeretettel az édesgyökeret bizonyos betegségek kezelésénél.

Az igazi édesgyökér jótékonyan hat az asztmára, a bronchitiszre, vagy hörghurutra és az asztmás légzésre. Alkalmazzuk száraz köhögés esetén, amikor a nyálka felköhögése felettébb nehézkes, valamint torokgyulladás, gégegyulladás és mandulagyulladás esetében, mert az édesfa folyékonyabbá teszi a nyálkát. Specifikus ellenszer a mellkasban szétáradó levegő (prana vayu) rendellenes működése miatt kialakult váta típusú köhögésre. Az édes, nehéz és olajos tulajdonságai miatt különleges fiatalító (rasayana) hatással van a váta dósára. Hasonlóan kiváló az olyan fertőzésekre, amelyek során sárgás-zöld köpet képződik a szervezetben, ami egyébként túlfokozott pitta működésre utal. Nagy adagokban hánytatószerként használják, amit terápiás hánytatás során (vamana) alkalmaznak, hogy ekképpen tisztítsák ki a felgyülemlett kaphát a tüdőből és a gyomorból.

Emésztés

Az édesgyökér specifikus gyógynövénynek számít a fekélyek kezelésében – a gyomor-, nyombél-, és száji fekély ellen. Hasznos szer mindenféle béllel kapcsolatos gyulladás esetén, valamint fájdalommal kísért görcs ellen. Kiválóan alkalmas a túlzott savasság kezelésére, mivel az édesgyökér lehűti a pachakapittát (a pitta dósának azt a részét, amely az emésztést, a táplálék feldolgozását, valamint a metabolizmust szabályozza a megfelelő tápérték és szövetek felépítésében). Gyakran használják a belekben és a tüdőben fellépő belső vérzés elállítására. A fájdalomcsillapító hatása miatt a belek nedvessé válnak és ellazulnak, ezért igen hasznos szer a váta-pitta típusú székrekedés kezelésében. Kis adagokban hányás elleni szer (főleg, ha a hányingert a túlzott forróság okozza), míg ezzel szemben nagy adagokban hánytatószer.

Máj

A gyógynövénynek kitűnő májvédő szerepe van az olyan bajoknál, mint a májgyulladás és krónikus májbetegség. Az igazi édesgyökér a ranjakapittára fejti ki hatását és lecsillapítja a szervezet hőjét, ami a májon keresztül a vérbe kerül. A különféle bőrbántalmak ellen alkalmazzák, mint például az akne, amelyet általában piros kiütések és gyulladás kísér. A vérre és a pitta dósára kifejtett jótékony hatása segít enyhíteni a pitta dósa szemműködést szabályozó részének (alochakapitta) rendellenes funkcióját és mindennemű szembántalmat.

Vese és idegrendszer

Az édesgyökér egy olyan receptúrának a része, amely idegrendszeri kimerülés esetén erőteljes mellékvese erősítő szer, ami ilyen mód hosszantartó erőt biztosít a vesék számára. Fiatalító hatású szer (rasayana) a szaporító szövet (shukra dhatu), illetve a szaporítószervek egésze szempontjából. A kortizolhoz hasonló hatása nagyon hasznos az Addison-kór (bronzkór) kezelésére. Mivel az idegszövet tonizálására használják, táplálja a kimerült és hiperaktív váta és pitta dósát, az olyan rendellenességek során, mint a krónikus fáradtság szindróma (ME/ CFS). Az édesgyökérre a sattva guna (jóság minőségére jellemző) tulajdonságok jellemzők, ami miatt megnyugtatja az elme működését.

Alkalmazásai élelmezésben és technikában

- Élelmiszerekben, italokban ízesítőszerként
- Édességek, cukorkák összetevőjeként
- Kakaóban illat- és ízfokozóként
- Sörben habzásfokozóként
- Impregnálószer a dohányfeldolgozásban
- Kötőanyagként, nedvesítőként
- Az extrahált gyökeret takarmányban is használják valamint gombatermesztésben komposztként.
- Tűzoltáshoz

Ajánlott termék:

http://www.flavin7hydrogen.com/page/index.php?o=1&cs=1&resz=759&sw=532172

Szólj hozzá!

Címkék: emésztés máj flavin édesgyökér zsírégető vese ajurvéda glabridin glabra

A bejegyzés trackback címe:

https://gyumi.blog.hu/api/trackback/id/tr852326351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása